יום שבת, 28 במאי 2011

סיימתי את ההשתלמות "מחשב לכל מורה"

סיימתי השתלמות של 30 שעות, שהעברתי בבית ספר במסגרת "מחשב לכל מורה". העברת השתלמות בחדר מורים היא משימה לא פשוטה, הדורשת התייחסות לדיפרנציאליות של הלומדים, לעומס העבודה שיש עליהם ולקשיים שלהם במהלך העבודה היומיומית.
בהשתלמויות מורים  בית ספריות, בהן חדר המורים כולו מחוייב להשתלם  מתעוררים מספר קשיים.
שילוב המחשב בהוראה, מגיע לעיתים כ"הנחתה" על המורים כצוות, בחדר מורים הם מקבלים את ההודעה והצורך בהשתלמות כמטלה שיש לבצע. הלמידה נעשית מיד לאחר סיום הלימודים כשהם, יותר נכון הן מוטרדות עדיין מקשיי היום, ממה שעבר עליהן בכיתה, אחרי 5 או 6 שעות בהן הן לימדו, טיפלו בבעיות ובילדים בכיתה. ישר משם הן הולכות לחדר המורים ללמוד בעצמן. ברוב המקרים יש לפני הלימדוים ישיבת צוות בהן המנהל/ת מודיע/יה הודעות והרבה מטלות נערמות... ואז מתחילים ללמוד. התנאים הפיסיים לא מאד נוחים, לא לכולן יש חיבור למטען ומקום להניח את המחשב הנייד. למרצה (אני..) לא תמיד יש מקרן ו/ או תוכנת שליטה ולוקח זמן למקד לרכז ולהתחיל לעבוד. יש בין המורים הבדל גדול ברמה ובשליטה במיומנויות וכמובן ברצון ללמוד ויותר מכך בחשיבה ובהבנה בצורך ב"כלי" הזה לצורך ההוראה. הרבה מורים ותיקים וצעירים לא משוכנעים בצורך וביתרון היחסי שיש להכנסת המחשב לכיתה. לא כולם בטוחים שזו הדרך הנכונה ורואים הרבה חסרונות בשימוש בו. הרבה זמן בהרצאה שלי מוקדש לשיכנוע בצורך, יצירת מוטיבציה לשינוי ורק אז אפשר להתחיל לעבוד. אני מציגה אתרים מעניינים שיכולים להיות להם שימושיים ותוכנות שיש בכל מחשב כדי ליצור משימה לפתיחת נושא או סיכומו שיהיה מעניין ובעל ערך מוסף להוראה. אני מאד אמפטית למורות בהשתלמות ומאד מבינה מאיפה הן מגיעות ולאחר השתלמות שלמה גם מקבלת פידבקים ועבודות שמוכיחות שאכן כדאי להמשיך ולהכשיר מורים, יש הרבה מורים שמתחברים לעניין ועם הנחייה ועזרה נגישה יוצרים שינוי משמעותי  וזה נותן סיפוק אמיתי.

יום שבת, 21 במאי 2011

בניית אתר שפה

במסגרת תפקידי כמדריכת תקשוב, בפסג"ה רחובות, הקמנו אתר.
בתוך האתר הקמנו אתרי משנה, בתחומי דעת מרכזיים, אחד מהם הוא אתר השפה. כיון שהוא נמצא בתוך האתר של מרכז פסג"ה רחובות הוא נקרא "ברחובות השפה" 
מדריכות השפה המחוזיות ומדריכות השפה בפסג"ה התגייסו ואספו חומרים, חשבו וריכזו קישורים ופעילויות ואותן ריכזנו לאתר זה. אני מלווה אותן בנושא התיקשובי, בבנית האתר מבחינה טכנית, אך גם בשיקולי סידור התפריטים, מיון וארגון החומרים. העבודה בצוות מקצועי מפרה ומעוררת הרבה מחשבה. מאפשרת ליכולות הטכנולוגיות לשרת את הפדגוגיה ולקרב את כל המורים העוסקים בתחום לחומרים שיש ברשת, להציג בפניהם אפשרויות שמציעה הטכנולוגיה לטובת שיכלול ההוראה והתאמתה לעולמם של התלמידים. המחשבה היא כל הזמן - מה יש לנו לתת למורים מבחינת פיתוח מקצועי שאין במקומות אחרים. זהו אתגר לא פשוט שאני בטוחה שהצוות המאד מקצועי של מדריכות השפה יעמוד בו בכבוד. כייף ללוות תהליך כזה הוא יחודי ויכול להוולד רק משיתוף פעולה מאד הדוק .

יום שני, 16 במאי 2011

הגוגל סייט

העבודה בגוגל סייט היא עבודה מאתגרת ביותר
הסביבה מאפשרת לצרף אליה את כל כלי ה web2 שיש בגוגל.
העבודה על האתר דרשה שינויים רבים וכל תזוזה בתוכו היתה לא פשוטה.
הכלים הם כלי עיצוב נפוצים אך אפשרויות העיצוב די מוגבלות ושינוי בדבר אחד משפיע על כל המרכיבים של אותו דף.
שיתוף הפעולה בבניית האתר עם חברותיי לצוות היה מאד מועיל ומפרה היתה חשיבה משותפת, התדיינות על כל עמוד, כותרת ותוכן של דף. מצאנו את עצמנו עובדות, עורכות ומוסיפות, משנות ויוצרות אתר משלנו. יצרנו כפתורי תוכן וכל פעם מצאנו עוד מקורות מידע שעיבו את האתר שלנו.

יום ראשון, 8 במאי 2011

שילוב של הדברים שאני אוהבת

טיולים הם אהבה גדולה שלי, גיליתי אתר שמשלב טכנולוגיה ותקשוב עם טיולים.
אתר המאפשר להוריד הדרכות כקבצי קול, מלוות במפות ודף הסבר.
מורידים את הקבצים לmp3 מדפיסים את המפה ומוכנים ליציאה לטיול
מים צריך להביא בבקבוק ...לא וירטואלי
שילוב מושלם של טכנולוגיה והמציאות בחוץ
שלא יגידו שהמחשב גורם לנו להיות פסיביים
אז הנה הקישור ואתם מוזמנים להנות מטיול בהדרכה עצמית

השתלמות מוסדית - אוריינות המאה 21

אני מדריכה בהשתלמות  "מחשב לכל מורה". השבוע במפגש, הבאתי כלי חדש שנקרא מצביעונים.
ערכת הצבעה בה משתמשים לבחור תשובה נכונה מבין כמה אפשרויות המועלות במצגת (שאלות רב- ברירה).
הנושא היה "תחדישי השפה העברית". המורים מאד התלהבו מהאפשרות, להפוך את השיעור לאינטראקטיבי. קיימנו דיון על היתרונות והחסרונות של הכלי והשימוש הטכנולוגי. הכיתה הופכת מאד דינאמית, היתה התלהבות רבה ושיתוף פעולה של כל המשתתפים בשיעור. יש אוירה של חידון או תחרות למרות שכל אחד יודע מה הוא הצביע ואם צדק. בסיום השאלה עולה על המסך דיאגרמה של התפלגות התשובות...גילינו שלא תמיד הרוב צודק...
גם לתלמידים בכיתה הבאתי את המצביעונים, והפעלתי מצגת בנושא של יום העצמאות.
בכיתה היתה התלהבות רבה, היה לילדים קשה להצביע ולבחור תשובה בלי לשתף את חבריהם בבחירה.
הם מיד נכנסו ל"תחרות" והיה להם חשוב מאד לדעת אם צדקו וכמה מהם צדקו.
הראתי למורים כמה קל להפעיל את ה"טכנולוגיה" והאמת שגם אם אין את הערכה היקרה בבית הספר, אפשר ליצור שיעור מקוון עם מצגת ובה שאלות רב- ברירה ולקיים עליהן דיון גם בלי המצביעונים.
המצביעונים לא מתאימים לכל פעילות וחשוב לא להשתמש בהם יותר מדי. השימוש בהם, לדעתי, מעורר עניין והשתתפות פעילה של התלמידים - למידה פעילה, כפי שכבר דיברנו היא למידה שמשאירה חותם, בהתלמיד הוא חלק ממנה ולכן גם רוכש ומבנה ידע. אפשר לתת לתלמידים ליצור את השאלות ולאפשר להם ללמד. המחקר מראה שדברים שאנו מלמדים אנחנו זוכרים יותר טוב מכל דבר אחר. המצביעונים הם אכן כלי וכלי בלבד השימוש בו צריך להיות בצורה חכמה, וכמו תמיד - הכלי לא מחליף את המורה להפך -מקום המורה נשמר הוא המחליט כיצד ישתמשו בכלי ומתי. תפקידנו להכיר למורה עוד ועוד כלים כדי להגדיל את ארגז הכלים שלו ולאפשר לו לשלוף את הכלי הנכון בזמן הנכון. 
מבחינת הערכה- המצביעונים הם כלי הערכה מסכמת, אם ישתמשו בהם רק בסיום התהליך לסיכום הידע, אך אפשר להשתמש בהם גם במהלך הלמידה ו / או בנוסף לכלי ההערכה אחרים.


למצגת תחדישי השפה העברית - באתר"ברחובות השפה" - אתר בנושא שפה, שאני מקימה יחד עם מדריכות השפה במרכז פסג"ה רחובות